Data: 2016-05-15 Dodał: admin

 

W gastronomii ręczne mycie naczyń nie jest zbyt opłacalne, dlatego też coraz częściej wykorzystuje się wtedy zmywaki gastronomiczne. W przeciwieństwie do tych używanych w domach są większe i bardziej efektywne w pracy.

 

Gdy wyposażasz swój lokal gastronomiczny, do dyspozycji masz wiele różnego rodzaju sprzętu przeznaczonego do kuchni. Kuchenki, piece konwekcyjno-parowe, piekarniki, także zmywarki gastronomiczne, a o tylko niewielki wycinek tego, co oferują firmy zajmujące się sprzedażą wyposażenia gastronomicznego.

 

Jeśli szukasz dobrej zmywarki, sprawdź z nami, na co zwrócić uwagę przy jej doborze. Dzisiaj wykorzystuje się przede wszystkim zmywarki elektromechaniczne, przeznaczone do mycia naczyń ustawionych w specjalnych wysuwanych koszach, w związku z tym wymiana naczyń czystych na brudne jest bardzo szybka i łatwa.

 

Wymiary urządzenia

Jeżeli kuchnia w lokalu ma być wyposażona w pełni albo też wtedy, gdy do dyspozycji ma się niewielką przestrzeń, warto zwrócić uwagę na wymiary urządzenia, a tym samym na powiązaną z nimi pojemność.

 

Wydajność zmywarki

Nowoczesne zmywarki do gastronomii myją naczynia błyskawicznie i dzięki temu nie trzeba długo czekać na to, aby otrzymać czyste naczynia. Cykle mycia wynoszą przeważnie po 90, 120 oraz 180 sekund. Zmywarka potrafi wobec tego umyć około 30-40 koszy wypełnionych naczyniami w ciągu godziny. Warto też zwrócić uwagę na moc urządzenia, ponieważ im ma ono wyższą moc, tym efektywniej pracuje.

 

Programy zmywania

Jak zostało wspomniane, czas zmywania w zmywarkach gastronomicznych jest skrócony. Programowanie urządzenia polega głównie na wybraniu rodzaju cyklu – szybkiego, średniego czy długiego, a także temperatury mycia oraz płukania.

 

Zużycie wody

Oczywiście, im mniej wody zostanie zużytej, tym lepiej. Zmywarki gastronomiczne są wyposażane w specjalne wanny z bojlerami, które mają stale przygotowaną ciepłą wodę do pracy. Warto zwrócić uwagę na zużycie wody podczas mycia i płukania, ponieważ zmywarka oszczędzająca wodę to niższe koszty.

 

Zabezpieczenia

Aby zmywanie było bezpieczne, warto wybrać model wyposażony w termostat bezpieczeństwa i zawór zapobiegający cofaniu się brudnej wody podczas mycia.

 

 

 

Zobacz także